Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş

Kol Saati Nasıl Yapılır?

Date: 28.10.2022 20:27
Kol Saati Nasıl Yapılır?
Kol saati ilk icadından bugüne kadar ileri seviye teknoloji ile yapılagelmiştir. Özel materyallerin kullanımı ve teknik beceriler ile kol saati üretimi yapılmaktadır. Bu yazıda kol saatinin yapımı ile ilgili kısaca bahsedilecektir.

Çiğ Materyaller

Saat yapımında ilk adım materyal seçimidir. Analog ve elektronik saatlerin yapımında plastik, altın, çelik, gümüş ve diğer metaller kullanılmaktadır. Özellikle metalden yapılan kasaların paslanmaması için destek verilmektedir. Mikroçipler genellikle silikondan yapılırken, LED’ler galyum arsenit ve galyum fosfitten yapılmaktadır. 

Saatin yüzü sert ve sağlam camdan yapılmaktadır. Özellikle su geçirmez hale getirmek için çelikle cam iyice sıkı yapıştırılır. Daha sonra saatin kemeri kaliteli deriden veya çelikten alınarak saate uygun bir şekilde hazırlanır. Saatin sayıları, kolu ve diğer unsurlar ise saatin büyüklüğüne göre seçilerek bir araya getirilmektedir. Bir sonraki aşama materyallerin hepsini birleştirmek ve bir saat haline getirmektir. Kollar, kemer, kasa ve diğer bileşenler montaj bölümünde işlenmektedir. 

Saat Üretim Süreci

Akıllı saat üretim sürecinin en önemli yönleri bileşenlerin imalatındadır. Dolayısıyla saatin montajı metodik bir şekilde yapılmaktadır. İlk önce tüm kristal ve mikroçip seti bir devre kartına yerleştirilmektedir. Çünkü kart kuvars kristaline elektrik sağlamaktadır. Hem de LED ekran için güç sağlayan pili tutmak için boşluk içermektedir. Daha sonra pili yerleştirme süreci başlamaktadır. Pil genellikle kasanın arkasına bakan yüzeydedir. Bunun için arka yüzün bir köşesinde yer açılmalıdır. Daha sonra yeni pil takılacağı zaman saatin arkası çıkarılarak ve eski pil sallanarak değiştirilebilir.  
Saati ayarlamak için kullanılan mekanizma daha sonra bağlanmaktadır. Bu mekanizma saat kasasının ötesine uzanan iki tane pim içermektedir. Birinci pim hangi saniyeyi, dakikaki veya saati okumak için olanak sağlarken, ikinci pim ise saati istenilen okumaya getirmek için birkaç sefer itilir. En sonunda ise tüm devre kartı pil ile birlikte bir kasaya kapatılır ve bilek kayışı takılır. 

Damgalama süreci

Geleneksel bir üretim süreci olan damgalama, metal levhalardan parçaların kesilmesi ve katlanmasından oluşmaktadır. Tasarımlar preslere monte edilen damgalama araçlarına aktarılmaktadır. Metal bir şerit çeşitli işlemler ile bitmiş bir parça halinde oluşturulmaktadır. 
Damgalama araçları karmaşık ve üretim için pahalıdır. Ancak tekrarlanabilirlik ve yüksek üretkenlik ile hassas bileşenlerin üretilmesine olanak sağlamaktadır. Damgalamada parça üretimi boyuta, karmaşıklığa ve hacime bağlıdır. Genellikle çelik, altın ve pirinç bileşenlerinin üretimi için kullanılır. 

İşleme süreci

İşleme, bir aletin bir parça ham metalden malzeme çıkardığı bir işlemdir. Freze ve delme ile istenen şekil elde edilmektedir. Çünkü kol saatinin farklı şekilleri mevcuttur. Genelde plakaların ve köprülerin seri üretiminde kullanılmaktadır. Bazıları yağlanarak veya kuru olarak işlenmektedir. Çünkü parçayı sabit sıcaklıkta tutmak gerekir. 

Tel Erozyon

Bu bir elektro-termal kesme işlemidir. İnce bir metal tel iş parçasındaki konturu kesmek ve aşındırmak için elektrot görevini üstlenmektedir. Bu süreç karmaşık ve kalın parçalar için etkilidir. Hem de hurdaya ayrılan parçaları yenilemek için kullanılabilir. 

Lazer işleme, Markalama ve Gravür

Bunlar eksiltici üretim süreçleridir. Dolayısıyla malzemeyi metalden çıkarmak için termal enerjiyi kullanır ve lazeri iş parçasına doğru yönlendirir. Lazer işleme son derece hassas parçaları üretmek için kullanılmaktadır. Çünkü erkek kol saatleri onlarca hassas parçadan oluşur. 
Ek Özellikler
Bir kuvars kol saatindeki mikroçipler büyük miktarda bilgiyi tutabilmektedir. Bu bağlamda bir saate birçok başka işlevler eklenebilir. Sayaca bağlanmış ek basma düğmesi alarmları, gelgit bilgileri ve daha fazlasını sağlayabilir. Mikroçip sadece bir düğmeye basılarak belirli miktarda ileri veya geri ayarlanacak şekilde kolayca programlanabilir. Dolayısıyla saat sahibi zamanı başka bir zaman diliminde belirleyebilir. Üstelik iki, üç ve daha fazla zaman diliminde başarılı gösterebilir. 

Kalite Kontrolü

Elektronik kol saatlerinin tüm bileşenleri sıkı bir kalite kontrolü sistemi altında üretilmektedir. Örneğin kuvars kristallerinin sıklığı saatte kullanılmadan önce test edilmektedir. Mikroçipler ise özel olarak filtrelenmiş hava ile ‘temiz oda’ ortamında yapılmalıdır. Çünkü en küçük toz parçacıkları bile çipe hasar verir ve işe yaramaz hale getirebilir. Dolayısıyla mikroçipler dikkatle incelenerek kullanımdan önce doğruluk açısından test edilir. 
Kol saati üretildikten sonra piyasaya sürülmeden önce bir daha test edilmektedir. Zaman tutma doğruluna ek olarak düşürme testi de yapılmaktadır. Yani düşme ihtimalinde düzgün çalışmaya devam etmesi gereken bir teste tabii tutulmaktadır. Hem de yüksek derece ve su testi de yapılmaktadır. Bir saatçi uygun testler neticesinde bir saatin suya dayanıklı olduğunu iddia edebilirken, testten önce saatin su geçirmez olduğunu söylemek yanlıştır.
Tüm büyük saat şirketleri üretim sürecinde ürün kalite standartlarının yerinde olması için tüm ‘bileşenleri’ kendi üretmektedir. 
Ferro Saat markası, profesyonel teknik servisi, nitelikli iletişim, lojistik desteği ve yedek parçaların hazırlanışı, deneyimli ve eğitimli kadrodu aracılığı ile sizlere hizmet vermektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
  1. Kol saatine hangi sıklıkla bakım yaptırılmalıdır?
Her 4 ila 6 senede bir saate bakım yaptırılması önemlidir. 
  1. 2 Kol saati üretiminde makine kullanılır mı?
Evet, makineler detaylı üretim için çok önemlidir. Özellikle saatin küçük parçacıklarının kesiminde ve yerleştirilmesinde etkilidir. 
Bu makalede, kol saatinin üretimiyle ilgili bilgi verilmiştir. Baştan sona anlatılan adımlar muazzam kol saatlerinin üretiminde vazgeçilmez süreçlerdir. Çiğ materyallerin toplanması, parçacıkların işlenmesi ve  bileşenlerin bir ataya getirilerek saate dönüştürülmesi kullandığımız kol saatini ortaya çıkarmaktadır. İleri seviye teknoloji sayesinde her geçen gün yeni boyutlara ulaşılmaktadır. 
Loading...